Eveniment comemorativ dedicat victimelor evreiești de la Călărași

Mâine, 26 septembrie, Federația Comunităților Evreiești din România organizează, între orele 10:30 şi 15:00, la Gara Călăraşi Sud, un eveniment comemorativ dedicat victimelor evreiești de la Călărași din anul 1941.

În data 6 iulie 1941, în Gara Călărași a ajuns primul „tren al morții”, cu evreii deportați din Iași după pogromul din 29 iunie 1941. Din cei 2.530 de evrei înghesuiți în vagoane, peste 1.500 au murit pe drum, sufocați și însetați. Supraviețuitorii ajunși la Călărași, în număr de 1.011, au fost închiși, în regim de lagăr, în mai multe clădiri din oraș. Peste 100 dintre ei au murit din cauza condițiilor inumane de detenție.

În urma unor investigații de teren recente efectuate de către cercetătorii Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” din cadrul Federației Comunităților Evreiești din România, au fost identificate clădirile și locurile din Călărași în care au fost deținuți evreii deportați de la Iași cu primul „tren al morții”. De asemenea, din arhivele de la București, au fost scoase la iveală noi documente privind calvarul evreilor la Călărași.

Partenerii la acest proiect sunt Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” , Fundația Caritatea, American Jewish Joint Distribution Committee. Mulțumim pentru sprijinul acordat Guvernului României – Ministerul Transporturilor prin Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA, S.R.C.F. Constanța, Consiliul Județean Călărași, Instituția Prefectului – Județul Călărași, Primăria Municipiului Călarași, Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași.

Programul manifestărilor este următorul: ora 10:30 – dezvelirea plăcii comemorative din Gara Călărași Sud,Piața Gării; ora 12:30 – dezvelirea monumentului refăcut și a plăcii comemorative din Cimitirul Evreiesc din Călărași, strada Oborului; ora 13:00 – vizitarea fostului lagăr, vechea clădire a cazărmii Regimentului 23 Infanterie Călărași, lângă Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași; ora 13:45 – simpozion, la sala de şedințe a Consiliului Județean Călărași.

Sursa:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.