Povești dintr-o gară

Gările poartă cu ele trenuri întregi de… amintiri. Revederi și despărțiri, temeri, bagaje cât să cari o viață. Gările marilor orașe au povești scrobite, mai parfumate, de budoar, cu multe scrisori trimise de-o parte și de alta sau, mai urât mirositoare, a boală și prăpăd, din timpul războaielor. Gările mici însă, de orașe mai în devenire, au altfel de povești… dar la fel de încărcate și încercate de istorie!

lagar calarasi

Îmi spunea bunica despre poveștile ce se scriau în fața ochilor ei de copilă, când își conducea iubitul la armată, de pe vremea când vedea în gară fruntași de sate ce ad hoc s-au numit chiaburi și dușmani de clasă și care nu s-au mai întors acasă, că și-au dat sufletul pe la canal. I-a văzut cu lanţuri legate de mâini şi de picioare, călcând mărunt mărunt, până oprea trenul, să-i ducă fie la Sighet, la Poarta Albă și oriunde…

Și bunicii mele, altcineva îi povestise că, în urmă cu câțiva ani văzuse alte grozăvii, într-o altă gară. O gară ce astăzi nu mai amintește cu nimic de evenimentele petrecute acum 74 de ani. Gara din Călărași.

Micul oraș de pe malul Borcei a reprezentat, în 1941, punctul terminus pentru unul dintre cele două trenuri ale morții plecate din Iași. Trenul de vite, un marfar puternic oblonit, care pornise din Iași cu mai mult de 2500 de evrei, ajunge la Călărași după 6 zile și jumătate de chin, aducând 1021 de „iudeo-comuniști”, dintre care 25 de cadavre și 69 de muribunzi. De-a lungul sutelor de kilometri, parcurse cu întârzieri și cu dese schimbări de sens, sub arșița verii, din tren se revărsaseră sute de cadavre: 654 la Târgu Frumos, 327 la Mircești, 300 la Săbăoani, 53 la Roman, 40 la Inotești, 12 la Mărășești.

Incluzându-i și pe cei care au fost împușcați din cauza încercărilor de a obține apa la opriri, primul tren al morții a produs 1400 de morți. Dacă nu ar fi existat actul de curaj al președintei Crucii Roșii din Roman, Viorica Agarici, care s-a opus tratamenului inuman aplicat evreilor, probabil numărul morților ar fi fost mai mare. La Călărași, evreii au fost înghesuiți în cazarma Regimentui 23 Infanterie. În primele zile, 99 de evrei au murit, incluzându-i și pe cei 69 de muribunzi cu care sosise trenul. Aproape doua treimi dintre evreii sosiți la Călărași au fost ținuți dezbrăcați sau, aproape dezbrăcați. Ulterior, unii au fost siliți să muncească în Gheorgheni sau Pia Petrea, aproape doua luni, până în 30 august.

Unul dintre motivele pentru care condițiile s-au îmbunătățit ulterior a fost faptul că… gardienii începuseră să accepte mita. Comunitatea evreilor din București a făcut eforturi consistente pentru a îmbunătăți puțin soarta evreilor. Sinagoga din Călărași a protejat o suta de copii și o sută de intelectuali evrei. Între 70 și 90 de evrei au beneficiat de tratament medical deși nu erau plătiți pentru muncile obligatorii. La finalul lui august 1941, guvernul decide că este mai sigur să-i lase pe evrei să se întoarcă la Iași.

Unul dintre supraviețuitorii din acest tren, Bernard Gropper, regizor evreu care a părăsit România în 1965, și-a ales numele Andrei Călărașu în semn de recunoștință pentru evreii din Călărași care l-au îngrijit și salvat din trenul morții. El fusese arestat la Iași, împușcat în picior, încărcat în vagoane de marfă și purtat sute de kilometri, fiind salvat miraculos în gara orașului Călărași. El mărturisește cum, din lipsa apei, a fost nevoit să bea urina tatălui și a fratelui său, aceștia consumând urina lui.

Între 280.000 si 380.000 de evrei români și ucrainieni au fost omorâți sau au murit în timpul Holocaustului în România și în teritoriile aflate sub controlul României. Confruntarea cu adevărul, în toată duritatea lui, este terapeutică pentru o societate traumatizată în mod sistematic, confruntată cu atrocități programatice, organizate de însuși statul român, în complicitate cu aliații, fie ei naziști, comuniști, fie germani, fie ruși, dar și cu funcționarii săi.

Astăzi, acum, în orașul de pe malul Dunării, profesorii de științe socio-umane și istorie dezgroapă lecțiile trecutului și le prezintă elevilor, sperând ca asemenea atrocități să nu mai poată exista vreodată.

Începând cu anul 2011, la Călărași se desfășoară anual, la 9 octombrie, evenimente de comemorare a Holocaustului. Ziua de 9 octombrie este declarată de statul român Zi Națională de Comemorare a Holocaustului, în cadrul acesteia, în baza Raportului Comisiei Internaționale privind Studierea Holocaustului in România, “Ministerul Educaţiei şi şcolile de pe întregul cuprins al României având datoria de a organiza programe speciale şi ceremonii pentru marcarea zilei comemorative.”

Anul acesta, un număr de 7 școli și licee din orașul Călărași, dar și din vecinătăți, reunesc peste 170 de elevi și profesori în cadrul unui program amplu de comemorare a Holocaustului.

Alături de aceștia se vor afla și invitați de la București, personalități care le vor împărtăși elevilor propriile perspective asupra Holocaustului. Elevii vor viziona filmul MĂRTURII DIN LAGĂRELE MORȚII, iar doamna Camelia Moise, regizorul acestui film, reprezentant al Asociației Educ, asociație ce derulează proiecte de educație și cultură, se va afla în mijlocul lor pentru a răspunde curiozităților acestora și pentru a le împărtăși propria perspectivă asupra Holocaustului.

În pregătirea acestui eveniment, elevii vor produce propriile filme, dedicate acestei teme, urmand ca acestea să fie evaluate și premiate. Activitățile se desfășoară cu susținerea instituțiilor din județ și oraș, alături de copii aflându-se reprezentanți ai Inspectoratului școlar, Primăriei Călărași, Muzeului Municipal Călărași.

sursa: http://rnews.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.